Hoe een goed personeelsbeleid kan bijdragen aan een kostenbesparing

Hoe een goed personeelsbeleid kan bijdragen aan een kostenbesparing

Een goed personeelsbeleid is niet alleen belangrijk voor uw personeel, maar ook voor uw bedrijf. Het is namelijk zo dat als u uw personeelsbeleid op orde heeft, het u veel kosten kan besparen en ook veel tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: uw personeel behouden, minder ziekteverzuim, gemotiveerd personeel en nog veel meer.

Wat betekent personeelsbeleid nu precies en wat houdt het in? Personeelsbeleid is een onderdeel van het organisatiebeleid, namelijk het deel dat direct betrekking heeft op uw personeel. Personeelsbeleid is het geheel van maatregelen gericht op arbeid dat helpt de organisatiedoelstellingen te verwezenlijken. Andere gebruikte termen voor personeelsbeleid zijn personeelsmanagement en humanresourcemanagement.

Ten eerste kan een goed personeelsbeleid u helpen om uw personeel te behouden. Het bedrijf is namelijk niet de enige met een doelstelling. Ieder persoon in uw organisatie heeft een eigen doelstelling die men wil behalen. Deze doelstelling kan verschillen van persoonlijke ontwikkeling tot een hoger salaris. Het is belangrijk dat u als werkgever ook aandacht geeft aan deze persoonlijke doelstellingen, als u dit niet doet kan het zo zijn dat uw personeel opzoek gaat naar een andere werkgever waar ze hun doelstelling wel kunnen behalen. Het aantrekken en inwerken van nieuw personeel kost vele malen meer dan personeel behouden.

Als tweede kan een goed personeelsbeleid zorgen voor minder ziekteverzuim. Zoals in een eerdere blog al genoemd kan een zieke werknemer anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel kosten als zijn brutoloonkosten. Een goed personeelsbeleid zorgt voor preventie van ziekte bij uw personeel. Dit wordt gedaan door voor goede arbeidsomstandigheden te zorgen voor uw personeel. Door voor veel betrokkenheid te zorgen bij uw personeel, waardoor men weet wat er speelt. Als laatste wordt er gezorgd voor een goed verzuimbeleid.

Ten derde kan een goed personeelsbeleid zorgen voor gemotiveerd personeel. Gemotiveerd personeel is super belangrijk voor uw organisatie, omdat men hierdoor met plezier naar het werk gaat en de productiviteit ligt ook hoger. Meestal is het personeel niet gemotiveerd door persoonlijke omstandigheden, het kan echter ook zo zijn dat men niet gemotiveerd is vanwege de leidinggevende. Een goed personeelsbeleid kan uw organisatie helpen de motivatie van uw personeel hoog te houden door middel van: coaching, gesprekken met personeel en werkgevers en door te praten over toekomst ideeën van beide partijen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop een goed personeelsbeleid kan zorgen voor kostenbesparing voor uw organisatie. Mocht u willen weten wat een goed personeelsbeleid uw organisatie kan opleveren dan mag u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.
 

© FID Plus, Website door: EdisoGa naar boven

Vertel mij meer!

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je over dit onderwerp geheel vrijblijvend terug

Zo zijn we bereikbaar