Ziekteverzuim in uw organisatie

Ziekteverzuim in uw organisatie

Op dit moment raast er door Nederland een ware griepepidemie, waardoor het ziekteverzuim binnen veel organisaties toeneemt. Een zieke werknemer is, naast dat het vervelend is voor de werknemer zelf, ook vervelend voor uw organisatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een zieke werknemer u anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel meer kost aan brutoloonkosten. Soms valt er niks aan het verzuim te doen, maar in veel gevallen kunt u ziekte onder uw werknemers voorkomen door goed naar de wensen en behoeftes van uw werknemers te luisteren. Hieronder vindt u verscheidene tips die u kunnen helpen uw personeel meer gezond te houden.

Aandacht
Niks is prettiger voor uw werknemers dan dat ze met plezier naar het werk gaan. Plezier in het werk is vooral het gevolg van een collegiale werksfeer. U kunt hier voor zorgen door interesse te tonen in uw medewerkers, ook als het druk is en u eigenlijk nog tien andere dingen moet doen. Laat zien dat u het oprecht belangrijk vindt om te weten hoe ze zich voelen. Luister naar hun verhalen en feedback. Hiermee voorkomt u al veel problemen. Werknemers die niet gehoord worden of geen aandacht krijgen uiten hun frustraties wel eens door verzuim te nemen. Aandacht heeft niet alleen betrekking op de relatie tussen u en uw werknemer, maar ook de relatie tussen werknemers onderling is belangrijk. Zorg ervoor dat werknemers niet worden buitengesloten of als er andere wrijving tussen werknemers ontstaat. Wat klein lijkt, kan in werkelijkheid veel groter zijn. Het geven van complimenten is dan vaak een goede oplossing.

Voorkom stress
Stress is een belangrijke oorzaak van verzuim. Jaarlijks melden in Nederland tussen 150.000 en 300.000 werknemers zich ziek doordat zij teveel stress hebben. U kunt als werkgever een grote rol spelen in het voorkomen van stress op de werkvloer. Een aantal belangrijke punten die stress veroorzaken zijn:
- Multitasking: zorg ervoor dat u uw werknemers niet te veel taken te gelijk laat doen.
- Koffie: een kopje koffie drinken in de pauze is lekker, maar zorg ervoor dat uw werknemers niet te veel koffie drinken. Koffie vergroot de gevoeligheid van stress, je wordt er prikkelbaar en nerveus van.
- Bewegen: dit geld vooral bij een kantoorbaan. Zorg ervoor dat uw werknemers regelmatig even de benen strekken, dit versoepelt de spieren.
- Opruimen: weinig stress is ook het gevolg van een nette werkplek, hierdoor hebben uw werknemers letterlijk en figuurlijk meer ruimte.

De werkgever
Het is aan te bevelen om zelf als werkgever het goede voorbeeld te geven. Als u zelf vaak afwezig bent door verzuim zullen uw werknemers dat gedrag overnemen. Niet alleen een goed voorbeeld doet volgen, ook slechte voorbeelden doen volgen. Soms is het ook aan te raden om te kijken naar wat voor soort managementstijl u hanteert. Dit verschilt namelijk per onderneming en heeft mede te maken met het opleidingsniveau van uw werknemers. Hoog opgeleide werknemers hebben bijvoorbeeld in mindere mate behoeft aan een autoritaire managementstijl.

Tot slot
Het is belangrijk dat u goed luistert naar uw werknemers en de belangen in acht neemt. Aandacht is super belangrijk, niet door u voor uw werknemers, maar ook tussen werknemers onderling. Voorkom stress, dit zorgt namelijk mede voor een prettige werksfeer en kijk goed naar wat voor soort werkgever uw werknemers belang bij hebben. Als u aan deze aspecten voldoende aandacht schenkt zullen uw werknemers met veel plezier naar het werk gaan en zullen zij zich bij een griepepidemie minder snel ziekmelden.
 

© FID Plus, Website door: EdisoGa naar boven

Vertel mij meer!

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je over dit onderwerp geheel vrijblijvend terug

Zo zijn we bereikbaar